22 Temmuz 2016 Cuma

Evde Probiyotik Yayık Tereyağı Nasıl Yapılır


Bir süredir  kendi tereyağımı kendim yapıyorum ve yazma fırsatını yeni buldum.
Tereyağı içinde en çok hile ve katkı maddesi olan ürünlerden bir tanesi. Gerçi hangisi değil ki, evet hile ve katkı maddesi yüzünden biz de mümkün olan her şeyi evde yapıyoruz. 
Gerçek tereyağı yoğurttan elde edilen yayık tereyağıdır. Marketlerde tereyağı diye satılan yağlar ise süt kreması yani süt yağıdır ve tamamı katkı maddeleri ile doludur. Tereyağında kremada ne katkı maddesi olacak diyenler için yine tavsiyem konuyu kısa bir süre netten araştırmaları. 
Markette satılan kaymak, süt kreması ve tereyağların tamamının içinde katkı maddeleri var. Hatta bu katkı maddelerinin direk satıldığı siteleri de nette rahatlıkla bulabilirsiniz. 
Ayrıca çeşitli aromalarla istenilen tereyağ çeşidini elde etmek yine bu katkı maddeleriyle çok basit. Örneğin keçi tereyağı aroması, koyun tereyağı aroması gibi katkı maddelerinin satılıyor olması, bizi daha çok temkinli olmaya iten ve evde yapmak mümkün dedirten durumlar arasında.

Yoğurttan elde edilen tereyağı ise gerek lezzet ve gerek yoğurt ile mayalanırken geçen bakteri ve aroma zenginliği ile damağınızı şenlendirirken sağlıklı yağlar arasında da üst sıralara girmeyi başarıyor. 
Gerçek yoğurt yayık tereyağını bulmak biraz zor malum. Zor derken gerçekten zor. Yani marketten ya da netten alamayacağınız zorlukta. Yapan bir tanıdığınızın olmaması dışında imkansız desek aslında daha doğru olur, çünkü satılmıyor. Pazarda köylü bile süt yağı satıyor tereyağı diye. 
"Peki gerçek yayık tereyağını evde yapmam mümkün mü?" Bunu bana mı soruyorsunuz :) "Evde yapmamak mümkün değil benim için" derim ben.
Evde yayık tereyağı yapacaklar için tavsiyem ev tipi yayık makinesi almaları. Her şeyin de makinesini mi alacağız demeyin, iyi bir yayık tereyağı için maalesef bu şart. Tabi az miktarda bidon içinde yarım saat sallayarak yapanlar var ama ben her seferinde bir ile bir buçuk kilo yağ için yapıyorum. 15,20 kg luk bir yayık makinesi ev için yeterli. Benim makinem 25 kg luk. Nette biraz araştırma yaparak bu makinelerden edinebilirsiniz. 

Gelelim evde probiyotik yayık tereyağı tarifine.

Malzemeler;

Güvendiğiniz sütçünüzden 5 kilo süt,
Probiyotik yoğurt mayası,
Önceden biriktirdiğiniz istediğiniz miktarda süt kaymağı, (güvendiğiniz yerden aldığınız katkısız krema)
Yayık makinesi,
Soğuk su ve biraz buz.

Yapılışı

Öncelikle evde tereyağı yapmanın 2 yolu var benim anlatacağım yöntem için. Tereyağ yapmadan uzunca bir süre önceden itibaren 

  • 1. Yöntem süt kaymağı biriktirmek. 
  • 2. Yöntem gerçek süt kreması satın almak.

Süt kaymağını nasıl biriktiririz

Evinizde kefir ve yoğurt için aldığınız çiğ sütü kaynatıp, oda ısısına ulaştıktan sonra ağzı açık olarak buzdolabında 1 gece bekletin. Ertesi gün dikkatlice üzerindeki kaymak tabakasını kapaklı bir saklama kabına alıp buzluğa kaldırın. Bu işlemi eve her alınan süt için yapın. Taki tereyağ yapacak miktarda en az 1-2 kg kaymak biriktirmiş olun. Kaymak mutlaka buzlukta biriktirilmeli, buna dikkat edin yoksa ekşir.

2. yönteme gelecek olursak. Bu yöntemi gerçek katkısız süt kreması bulma imkanı olanlar için yazıyorum .Sakın gidip marketten krema satın almayın. Yukarıda bu konuda bir kaç satır yazmıştım. Güvendiğiniz bir sütçünüz varsa, ona sorabilirsiniz ya da çevrenizde küçük bir mandıra varsa, üretimini görüp bildiğiniz ve katkısız krema yapan onlardan alabilirsiniz. Bu yöntemi kullanacaklar yine 1-2 kg kadar süt kreması alsınlar.


Tereyağ için probiyotik yoğurt yapılışı

Probiyotik yoğurt tarifi için bu başlığa tıklayın. Tereyağ için yapacağımız yoğurdun bu probiyotik yoğurttan tek farkı içine daha önce topladığımız ve buzlukta sakladığımız bir gece önceden dolapta erittiğimiz süt kaymaklarını ya da satın aldığımız katkısız süt kremasını atmak. Bu şekide yapacağınız yoğurdun üzerinde kalınca bir yağ tabakası olacak. Probiyotik yoğurdunuzu mayalayın ve mayalama sonrası bir gece buz dolabında kalsın.
Ertesi gün yoğurdun tamamını yayık makinesine boca edin. Üzerine buz gibi soğuk su ilave edin takribi olarak yoğurt ile aynı miktarlarda.
Yayık makinesinde 25 dk kadar çalkalanması yeterli oluyor. Bazen bir miktar daha soğuk su ya da biraz buz ilave ediyorum yağ daha çabuk ayrılıyor.


Makineyi kapatıp delikli kevgirle yağı dikkatlice toplayıp derince bir kaba alın, biraz karıştırıp suyunu süzüp yağı soğuması için buz dolabına kaldırın. Yağ iyice soğuyunca elinize bir eldiven geçirip güzelce yoğurun ki içinde hiç ayran kalmasın. Ayran kalırsa yağınız acır. Ayrandan tamamen arınan yağı kapalı bir kaba alıp buz dolabına alın. Bir gece dinlenen yağın tadı gerçekten nefis oluyor.





Gelelim yayık makinesinde kalan ayranı ne yapacağımıza.
Hemen bir sürahiye alıp ayran olarak ev halkına sunabilirsiniz. Yağsız da olsa gerçek bir yayık ayranı olan bu ayranın lezzeti, gerçekten müthiş oluyor.
Kalan ayranı bir tencereye alıp kaynatın, altını kapatıp ılınınca suyunu ve içindeki pütürleri ayırıp, bez torbada süzerseniz yoğurt çökeleğiniz olur. Tuzlamayı unutmayın. Çok lezzetlidir, tavsiye edilir. 
Gördüğünüz gibi yayıkta kalan ayranı değerlendirme şekilleri bunlar, tercih size kalmış.
Gerçek probiyotik yayık tereyağı yapılışı biraz zahmetli gibi görünebilir. İlk yapılışta zor oluyor evet itiraf etmek lazım. Bir iki kez yaptıktan sonra pratik kazanıyorsunuz. Ben ilk yaptığımda yağı ayrıştırmayı başaramadım, sadece köpük elde ettim. O köpükten yağı çıkarana kadar bir hayli uğraştım. İkinci yapışımda başarıya ulaştım ve tek püf noktasının buz gibi  bol soğuk su dökmek olduğunu anladım. Evde yapılan gerçek yayık tereyağının lezzetini size anlatmak için hangi yağ ile kıyaslamam gerektiğini tam bilmesem de  çocukluğunuzda gerçek tereyağ yediyseniz, işte o lezzet diyebilirim. Bu yağı yedikten sonra zaten markette satılanların sadece krema olduğunu bir kez daha anlıyor insan.
Afiyet olsun.

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/


31 yorum:

  1. Ellerinize sağlık :) Günümüzde gerçek tereyağını bulmak imkansıza yakın zorlukta gerçekten de.. Kilo fiyatını ne kadara sattığınızı bilmek isterim.

    YanıtlaSil
  2. Bu tariften ne kadar tereyağı çıktı acaba.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biriktirdiğiniz kaymak oranına göre değişir bu.

      Sil
  3. Fiyat bilgisi rica edebilirmiyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. http://www.fermentemutfagim.com/2016/05/siparis.html linkinde yer alan iletişim bilgilerimizden ulaşarak güncel ürün listemizi talep edebilirsiniz.

      Sil
  4. selam . sitenizi tesadüfen gördüm çok güzel bilgiler. ama tereyağı yaparken neden illa krema gerekli anlamadım. sadece yoğurt ve soğuk su. yetmiyormu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlla gerekli demedim ki. Tabi olur. yoğurdun üzerindeki yağı alırsınız sadece yani 1-2 kaşık tereyağınız olur. Ben ben süt yağı miktarını artırarak elde edilen tereyağ miktarını nasıl arttıracağınızı anlattım.

      Sil
  5. Yayık makinesi olmayanlar aynı yöntemle büyükçe bir cam kavanozda çalkalayarak da tereyağı yapabilirler mi? Şu an 2.5 kg kaymaklı yoğurdum ve 300-400. gr civarı biriktirdiğim kaymağım var, denesem mi acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz kollarınız ağrır ama deneyin. sonucu da burada paylaşırsınız.

      Sil
  6. Merhaba, bir süredir buzlukta kaymak biriktiriyordum ben de. Fakat yayık makinem yok. Onun yerine mutfak robotumun mikserini kullanabilir miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olur tabi, denemeniz lazım. Belki biraz daha uğraştırıcı olur tabi. Makinede pratik oluyor.

      Sil
  7. Ayranla yapılan tereyağı en güzelidir. Süt kaymaklarını yoğurt yaparken süte katmak yerine doğrudan yoğurda ekleyip yapmayı denediniz mi? bir fark olabilir mi acaba.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte o zaman ayrandan olmaz. O kaymak da süt mayalanırken o tencerede olmalı ki ayrandan yağ yaptık diyebilelim. Yoksa ayrandan değil, ayranla olur :)

      Sil
  8. Merhaba yayık makinenizi nerden hangi marka aldınız.ben de bir süredir almak istiyorum.teşekkürler

    YanıtlaSil
  9. 1 kilo kremaya bir kilo süt ekleyerek mayalayabilirmiyiz. Yoğurt makinem. 2 kiloluk.

    YanıtlaSil
  10. 10 kilo sütten kaymaksiz ne kadar tereyağı çıkar tahmininize göre?

    YanıtlaSil
  11. biriktirdiğimiz 1 kg süt kaymağını kaç litre süt ile mayalayıp yoğurt yapmalıyız?

    YanıtlaSil
  12. 1-2 kilo kaymak artı 5 kilo süt kullanıp nasıl 1 -1,5 kilo tereyağ oluyor onu anlayamadım.

    YanıtlaSil
  13. 1-2 Kilo kaymak artı 5 kilo süt kullanıp nasıl 1 kilo tereyağ çıkıyor onu anlayamadım .

    YanıtlaSil
  14. ben yoğurtların kaymağını buzlukta biriktirip, tekrar mayalama yapmadan miktarına göre cam kavonozda ya da blender kullanarak yapıyorum. diğer ayrıntılar benzer. Sonuçta aynı şeyi yapmış oluyor muyum acaba?

    YanıtlaSil
  15. çocukken babannemin bir ineği ve yayığı vardı. benim hatırladığım eĺektriklisi öncesinde ise tahta nerdeyse insan boyunda ve tokmaklarla çırpa çırpa yağı ayırdıkları yayıklar varmış. neyse bu elektrikli yayık bayram öncesi özellikle çalıştırılır ve ayran gelenlere bol bol ikram edilirdi. o ayranın tadı hala bir özlemdir benim için

    YanıtlaSil
  16. ferda hanım merhaba. benim sormak istediğim yayık makinası yok ise en uygun nasıl yapılabilir acaba ?

    YanıtlaSil
  17. Merhaba verdiginiz bilgiler harika. Aklima birsey takildi kremayi hangi asamada sute karistirmamiz gerekiyor sutle birlikte kaynatmalimiyiz yoksa kaynamis sutu mayalamadan once mi karistirmaliyiz ?

    YanıtlaSil
  18. NEREDE HATA YAPTIM ACABA!

    Ferda hanim merhabalar,
    Ben Hollandada yasiyorum. Gecen hafta Turkiyeden yayik makinesi tedarik ettim.Tarifinizi, ekstra kaymak katmak harici, aynen uyguladim.
    Buranin sutu (ciftlikten aliyorum) gayet yagli.
    6 kilo kaymaga yaklasik 2,5kilo soguk su ilave ettim. 25 dakika sonunda sadece bolca kopuk olustu. Yagdan eser yoktu!

    Bir kez daha denersem bir tavsiyeniz varmi?

    Selamlar

    YanıtlaSil
  19. merhabalar ben de Julia Hanım gibi bolca köpük elde ettim sizin tarifiniz gibi veya izlediğim videolardaki gibi bir yağ birikimi yüzeyde elde edemedim ki her şeyi tarifine uygun yaptığım halde.Ayrıca sizde ilk yaptığınızda köpük elde ettiğinizi yazmışsınız.Bu sorunu nasıl çözdünüz?Lütfen bize yardımcı olacak bir cevap yazarsanız mutlu olurum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. buz yada soğuk su ilave edip karıştırırsan köpük yaga dönüşür

      Sil
  20. elimize sağlık harika

    YanıtlaSil
  21. teşekürler bilgileriniz için harikasınız gelecek nesil mutlaka öğrenmeli yoksa herşey hazır gıdaya dönecek

    YanıtlaSil
  22. Merhaba.Yayık makinaniz hangi marka ve memnun musunuz.Bana acil dönüş yapar mısınız lütfen 😍

    YanıtlaSil
  23. sadece köpük elde edenler biraz sıcak su koyup tekrar çalkalayın olmazsa bu sefer soğuk su koyup çalkalayın ikisinden biri mutlaka olucaktır yağlar oluşmaya başlayacaktır

    YanıtlaSil