30 Mayıs 2016 Pazartesi

Amaranth Tohumlu Mercimek Köftesi


Mercimek köftesinin seveni çoktur. Bol ekşili, yeşillikli, yanında domates salatalıkla ya da turşuyla servis edilince tadına doyulmaz lezzetine kim hayır diyebilir ki?
Mercimeğin yüksek besin değerine sahip olması ve çok faydalı bir baklagil olması da mercimeği her tür tarifte kullanıp bol bol yemek için ayrı bir sebep.
Glutensiz beslenenler ya da başka bir sebeple bulguru beslenmelerinden uzak tutanlar için çözüm niteliğinde bir tarif var bugün yayında.
Ben bulgur olarak sadece siyez bulguru kullanıyorum, onun dışında bir bulgur benim mutfağımda yok. ancak siyez de olsa sınırlı tüketmeye özen gösteriyorum karbonhidrat değerinden dolayı.
Mercimek köftesini çok seviyorsunuz, bulgur yemiyorsunuz, peki mercimek köftesini bulgursuz nasıl tutturacaksınız? Dahası  bu köftenin içine bulgur yerine ne katalım ki tadı bildiğimiz mercimek köftesi olsun, besin değeri bulgurdan kat be kat üstün olsun ve gluten içermesin? Bu soruların yanıtı Amaranth tohumu.
Amaranth tohumu nerden alınır diye siz sormadan ben söyleyeyim hemen. Ben migrostan alıyorum.
Mercimek köftesini sadece mercimek ile yapmaya çalışanların tarifleri de var ama tutmayan, cıvık bir kıvam elde ediliyor. Tarafımdan bir kaç kez denendi ama onaydan geçmedi.

Amaranth nedir diye internette kısa bir gezinti yaparsanız, ilk karşınıza çıkacak tanım süper besin kavramı olacak. Chia tohumu, kinoa tohumu gibi bu tohum da süper besinler arasında yer alıyor.
100 gram çiğ Amarant tohumunda  vücudun günlük ihtiyacı olan protein, B vitaminleri ve minerallerin %20’si bulunmaktadır. Mineraller açısından da oldukça zengin olan Amaranth tohumu, vücudun günlük ihtiyacı olan manganez miktarının %159’u, fosfor miktarının %80’ini, magnezyum miktarının %70’ini, demir miktarının %59’unu ve B6 vitamininin %45’ini ihtiva etmektedir. Pişmiş amaranth yaprakları A vitamini, C vitamini, kalsiyum, manganez ve folat açısından mükemmel bir kaynaktır. Diyelim ve daha fazla bilgi isteyenleri nete yönlendirip tarife geçelim derim.

Amaranth tohumlu mercimek köftesi için malzemeler


Yapılışı

Kırmızı mercimeği yıkayıp küçük bir tencereye alıyoruz, amaranth tohumunu da ekliyoruz. Tencerenin üzerine bire bir oranda su eklemek kafi. Bu ikili 5-10 dakikada kaynayıp hem pişiyor hem de şişiyor zaten. Şişen karışımı cam bir kaba aktarıp soğumasını bekliyoruz. Tıpkı mercimekli bulgur karışımı gibi olmalı hem kıvamı hem de görünümü. Amaranth tohumlarının zaten tadı yok, neyin içine girse onun tadını alıyorlar. Karışım soğurken kıvamı size katı gelirse kısırda olduğu gibi çok kaynar su ilave edip şişmesini bekleyebilirsiniz. 
Burdan sonrası bildiğiniz klasik mercimek köftesi tarifi ile aynı. Yeşillikler güzelce yıkanıp ince ince kıyılır. Salça zeytin yağında bir kaç kez çevrilir, soğuyan mercimekli karışıma tüm malzeme tuz ve baharatlar da eklenip yoğrulur. Sıkılıp servis tabağına alınır, zevkinize göre süslenir ve masadaki yerini alır.
Ben market nar ekşilerini evime sokmuyorum sebebini içeriklerini okuyarak anlayabilirsiniz. Doğal, katkısız, ev yapımı nar ekşisi kullanın. Ben biraz da doğal fermente nar sirkesi ilave ettim nefis oldu. 
Afiyet olsun.

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder