26 Mart 2016 Cumartesi

Kurşun Geçirmez Kahve


Kurşun geçirmez kahve -Bulletproof Coffee- yeni trend. Özellikle ketogenic beslenmede büyük yarar sağlayan bir karışım.
Ketogenic beslenmede mantığı beynin glikoz yerine keton yakmasına dayanıyor. Bunun için günlük beslenmenin büyük bölümü sağlıklı yağlardan karşılanıyor. Sağlık yağlar gerçek yayık tereyağı, Hindistan cevizi yağı (organik ve soğuk sıkım), soğuk sıkım zeytin yağı, Omega 3 ve omega 6 (N3-N6 dengesi çok önemli) çift yağ asidi barındıran yağlar avakado gibi. 
Yağı beslenmenin temel unsuru yaparak iştahı azaltmak, beynin keton yakmasını sağlamak, vücudun yağ yakmasını aktif etmek  ve günlük tek öğün beslenerek bir çok kronik hastalıktan ve obeziteden kurtulmak mümkün.
Bu konu ile ilgili en güzel kaynak ve detaylı bilgi Prof. Ahmet Aydın'ın Beslenme bülteni sitesinde Günde Kaç Öğün Yemeliyiz yazında uzun uzun anlatılmıştır. Başlığa tıklanarak okunabilir. 
Gerçek yayık tereyağı hele ki otlayan hayvanların yağı ise sağlıklı ve kullanılması gereken yağlar arasında sayılmakta. Yararları çok fazla. Bu tarifte ben tuzsuz yayık tereyağı kullandım. Markette tereyağı diye satılan
aslında sütün yağından yapılan tereyağlarını kullanmayın. Yayık tereyağı bulamıyorsanız kendi mayaladığınız ev yoğurdundan kendi tereyağınızı yapın. Çok yakında fermente mutfağımdan probiyotik tereyağı tarifi gelecek.
Bu tarife Hindistan cevizi yağı da eklenebilir. Ben eklemedim ama onu da yapıp deneyeceğim bir daha ki sefere. Hindistan cevizi yağı da çünkü çok değerli ve önemli bir yağ. Hindistan cevizi yağının MCT (medium-chain triglyceride) içerdiğini ve bu yağ çeşidinin daha az yemek yeme isteğine sebep olmak, yağ yakımına yardim etmek, vücuda fazladan kalori yaktırmak gibi yararlara sahip olduğunu, beyin hastalıklarında tedavi edici, içeriğindeki lauric asit ile vücudu bakteri ve mikroplardan arındırıcı, açlığı bastırıcı, keton üretimine yardımcı, kolesterol düşürücü, kalp hastalıkları ve Alzheimer’s dan koruyucu özellikleri olduğunu yazmadan geçmek istemem. Beslenmenize bu yağı da mutlaka dahil edin. Soğuk sıkım olmasına dikkat edin.

Kahve olarak gerçek kahve çekirdeklerinin çekilmesiyle oluşan filtre kahve gerekmekte. Tamamen sentetik olan granül kahve (nescafe) zaten gerçekte kahve olmadığı için hala mutfağınızda varsa bence hemen atın.
Türk kahvesiyle yapılır mı diye soracaklara da cevabım, çırpılarak yapıldığı için orjinal tarifte filtre kahve var. Türk kahvesiyle bu tarifi denemedim ama Türk kahvesine tere ağı ekleyip içmeyi denemiştim. Sonuç maalesef içemedim o kahveyi ve döktüm.
Kurşun geçirmez  kahvenin lezzeti nasıl? İnanın mükemmel. Daha önce Türk kahvesiyle kötü bir deneyim yaşadığımı yukarıda anlatmıştım o yüzden bu tarife temkinli yaklaştım ama artık benim için vazgeçilmez bir içecek olacağı kesin.
Tok tutuyor, acıkmanızı önlüyor ve iştahı kontrol altına alıyor. Sabah kahvaltısı yerine öneriliyor ve saatlerce tok tuttuğu da ekleniyor.
Günde 2 fincandan çok içmemekte fayda var. İstediğiniz öğün yerine içilebilir, ya da öğün arası da içilebilir. 
Kurşun geçirmez kahve için malzemeler.
Filtre kahve
Gerçek yayık tereyağı(tuzsuz)
Kurşun geçirmez kahvenin yapılışı;
Videolu tarif yaptım bu sefer. İyi seyirler.

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. 
https://www.fermentemutfagim.com/


8 yorum:

  1. iyi geceler ; siz açlık yapıyor musunuz? yapıyorsanız ne gibi farklar yaşadınız vücudunuz sağlığınız veya yaşamınızda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aylarca tek öğün beslendim, sonra bir süre ara verip iki öğüne geçtim. Şu an 10 gündür yine tek öğün besleniyorum. 3 günlük açlığı da en kısa zamanda yapacağım. Deneyimlerim çok fazla hepsini anlatmak için blogda bir yazı yazmam gerekiyor ama ona sıra gelmedi bir türlü. Bir çok rahatsızlığımdan kurtuldum ve kısaca şunu söylemek isterim, bitmeyen bir enerjim var bu beslenme sayesinde :)

      Sil
  2. günaydın...önemli bir konu bence bir an önce yazıyı paylaşın bence...çünkü etrafım bana deli gözüyle bakıyor neden haftanın 36 saati aç kalıyorsun diye :( ayrıca dün akşam çok yakınımın kızının nişanı vardı ben dün tek öğün beslendim...hiç yorulmadım oynarken geç döndüğümüz halde hala oynayabilecek enerjim vardı :D severim oynamayı da Ç.Kale li olunca ...lütfen paylaşın bir an önce teşekkür ettim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok önemli ama yetişemiyorum. Aklımda bir sürü proje ve yazmam gereken de bir çok konu var ama işte sırası geldikçe zamanla hepsini paylaşmaya çalışacağım. Dediğinize katılıyorum. Bünyeyi tek öğüne açlığa alıştırmak insanı ekstra güçlü kılıyor. Artık yemeğe ulaşamadığınız zamanlarda aç kalmak sizden hiçbir şey götürmediği gibi sizi zorlamıyor. Açlık sizde stres, gerginlik ve halsizlik yapmıyor. Keton yakıyorsunuz. Keton çok değerli bir yakıttır. Glikoz mazot ise keton uçak benzinidir beyin için ve beden için. Normalden fazla enerjik hissetmemizin sebebi bu. Keton yakımına geçmek tabii ki her bünyede farklı süreler gerektirmekte. Bir kaç hafta sürebiliyor çoğu bünyede. Açlığa yeni başlayanların halsizlik, baş ağrısı vs. çekmeleri bu yüzden çok normal. Bu konuda yazılacak çok şey var. Edinilen tecrübeler çok güzel deneyimler. Sevgiler.

      Sil
    2. Bahsettiginiz su tahlillerde idrarda cikan keton mu?ben diyabetliyim. Bazen keton cikiyor...

      Sil
  3. Merhaba Ferda hanım, ben de açlığa başlamayı düşünüyorum. Ben normalde yıllardır 2 öğün ve 1 ara öğün (meyve, kuru meyve, protein bar vb.) şeklinde besleniyorum. Dün itibariyle ara öğünü kaldırdım ve yakında kahvaltıyı da kaldıracam. Kahvaltının yerine kurşun geçirmez kahve içsem uygun olur mu sizce? Beslenme bültenindeki yazıda yıllardır doğru yaptığım bir şeyin farkına vardım. Normal kortizol düzeyleri sabah 8'de doruk noktasını buluyormuş ve sabah kahvaltı etmek bu seviyeyi düşürüyormuş. Yıllardır kahvaltımı hep öğle saatlerinde yaptım demek ki bilmeden doğru yapmışım :) Bir de tek öğün beslenince akşamları ne tür şekilde besleniyorsunuz? Normal bir akşam yemeği yerine kahvaltılık veya meyve türü şeyler yendiği oluyor mu? Fırsat bulduğunuzda cevaplarsanız memnun olurum. iyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
  4. Ketojenik diyette ekşi mayalı ekmek yemek problem oluyor mu? Fermente olduğu için un ketojenik diyete uygun hale geliyor mu? Ayrıca kurşun geçirmez kahveye tarçın çok yakışıyor. K geçirmez kahvenin kalorisi fasılalı açlık sırasında açlık döngüsünü bozacağı için önerilmiyor birçok İngilizce kaynakta. Sizin bu konudaki düşündüklerinizi merak ediyorum kafam çok karıştı. Sizin uyguladığınız yöntemi merak ediyorum.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba Ferda Hanım, spora akşamları gidebiliyorum ve bulletproof'u akşam öğünü yerine kullanmak istiyorum. Neredeyse tüm kaynaklar sabah kahvaltısı üzerine yoğunlaşmış. Sizce uygun mudur? Sevgiler

    YanıtlaSil