5 Şubat 2016 Cuma

Doğal Çikolata Tarifi


Evde çikolata yapmak kulağa çok ütopik gelebilir ama aslında pek de öyle değil. 
"Evde çikolata yapmaya ne gerek var markette bir sürü çikolata var alır yerim" diyorsanız sizi tutmayalım ama biz içerisinde onlarca katkı maddesi olan ve çikolata dışında aslında her şeye benzeyen o kimyasal katkı maddeli ürünleri evimize ve ağzımıza sokmaz olduk uzun zamandır.
Rafine şeker bile kullanmazken markette satılan çikolataları organik de olsa alıp tüketemez olunca evde kendimiz yapalım dedik.
Malzemeleri aldıktan sonra yapmak zor değil ve gerçekten çikolata dünyasına adım atınca yine yaratıcılığınız konuşturacağınız bambaşka bir dünyayla karşılaşıyorsunuz.
Bu tarifim klasik sade çikolata için. Bundan sonra meyveli ve kuru yemişli, dolgulu çikolatalar da yapıp, tarifleri yayınlamaya devam edeceğim.
Ben ham organik kakao kullandım. Madem doğal çikolata yapıyoruz en doğal ve en iyi malzemeden yapmak gerekir diye düşündüm. Kakao yağı alırken yine katı granül formunu almanız şart, yenen kakao yağı budur. Vanilya olarak asla markette satılan vanilinleri kullanmam ve satın almam çünkü onların gerçek vanilyayla hiç bir ilgisi yok. Vanilin, kağıt üretiminin bir yan ürünü olan ligninden sentetik olarak üretilen bir madde. Ham maddesi kereste olan sentetik bir malzemeyi mutfağıma orum.sokmuy Kendi yaptığım vanilya özütünü kullandım. Vanilya çubuğu çekirdeği de kullanılabilir.
Vanilya özütü tarifine başlığa tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Açıkçası çikolatanın malzemesi zaten bir kaç kalem. Bu malzemeler ne kadar kaliteli ve doğalsa yapacağınız çikolata da o oranda lezzetli olacaktır. O yüzden tüm malzemelerin üzerinde tek tek durdum.

Doğal çikolata için malzemeler

150 ml eritilmiş kakao yağı,
2.5 tepeleme yemek kaşığı ham kakao,
1 yemek kaşığı vanilya özütü,
4 yemek kaşığı bal(damak tadınıza göre eksiltip arttırabilirsiniz)
1 fiske kaya tuzu,
Silikon çikolata kalıbı,


Doğal çikolata yapılışı

Kakao yağını mikro dalgada eritip ölçek kabına alarak ölçtüm. Ölçü kabına diğer malzemeleri ilave ettim, sürekli karıştırarak homojen olmasını sağladım. Kalıplara boşalttım ve donması için bir kaç saat bekledim. Kalıptan çıkarttım ve tadıma hazır. Buzdolabında ne kadar dinlenirse lezzeti o oranda artacaktır. 


Kullandığınız kakao ve vanilya özütü ne kadar gerçek ve kaliteli ise çikolatanızın kalitesi aynı oranda artacaktır.
Bu tariften 248 gr çikolata çıkıyor. Yukarıdaki çikolata kalıbı yetmedi o yüzden ben kalan çikolatayı biraz da küçük muffin kalıplarına da boşalttım.Küçük bir püf noktası, çikolata yaparken hiçbir aşamada asla bir damla bile su değmesin, yoksa asla kıvamı tutturamazsınız.
Lezzeti hakkında da biraz bilgilendirmek isterim. Markette satılanlara benzemiyor, damak tadı gelişmiş olanların beğeneceği, gerçek kakaonun, vanilyanın tadını aldığınız gerçek bir çikolata oldu. Evdekilere bağımlılık yapabilir dikkatli olun.
Afiyet olsun.

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/





43 yorum:

  1. azminize ve üretkenliğinize hayran oldum...paylaşım için teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Şule hanım. :)
      Sevgiler.

      Sil
    2. Kakao yağını ne marka ve nereden alıyorsunuz?

      Sil
    3. Aktarlardan alabilirsiniz.

      Sil
  2. vanilya özütünü nasıl yaptınız ve kakao yağını nerden aldınız acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Vanilya özütü tarifini aslında çok soran oluyor. Sanırım blogda tarifi yayınlamam lazım.
      Kısaca anlatmak gerekirse;
      Gerçek vanilya çubuklarının ortadan kesildikten sonra 40 derecelik bir alkolün (cin, votka, viski) içerisinde 2 ay kadar fermantasyon olması.
      Süre sonunda vanilyanın tüm renk ve kokusu alkole geçmiş oluyor.
      Bir tatlı kaşığı bu özütten tariflere eklemek yeterli oluyor. Alkol zaten ısıyla temas edince uçuyor geriye mis gibi vanilya aroması kalıyor.
      Ölçü vermek gerekirse ben aromanın yoğun olması için 5 ya da 6 vanilya çubuğunu ortadan uzunlamasına kestikten sonra, 1.5 bardak kadar votka cin olabilir bir şişeye ekliyorum. Ağzını kapatıp karanlık bir mutfak dolabı içerisinde bekletiyorum. Arada bir çalkalamak gerekiyor. 1.5 - 2 ay sonra kullanıma hazır.

      Sil
    2. Kakao yağı büyük aktarlardan ve internetten alınabilir. Ham kakao da organik gıda satan market ve mağazalarda ve yine internette mevcut. Raw kakao diye de geçiyor.

      Sil
  3. Ham kakao nedir Ferda hanım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ham kakao kavrulmamış, içerisinde çekilmiş çiğ kakao çekirdeklerinden başka hiçbir madde bulunmayan kakaodur. Marketlerde satılan kakao içerisinde şeker, nişasta ve katkı maddeleri olan kakaodur. Ayrıca eklenen kakao da işlemden geçmiştir.

      Sil
  4. Silikon kalıp kullanmak fikri garip geldi onca doğal tarif içinde???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neden? Silikon kalıp ısıl işleme tabi tutulmadığı için ve fermantasyon da olmadığı için gıdayla etkileşime geçemez :)

      Sil
    2. Doğal silikonu nereden buldunuz aktarlarda varmi :)

      Sil
  5. Malzemeleri nerden temin ettiniz? Teşekkürler bu güzel tarif için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esra hanım büyük aktarlarda kakao yağı var. Ham kakaoyu da organik gıda satan yerlerde ve yine internette bulabilirsiniz.

      Sil
  6. Malzemeleri nerden temin ettiniz? Teşekkürler bu güzel tarif için

    YanıtlaSil
  7. Ayrıca silikon kalıplar ile ilgili gelen yorum ve sorular oldu. Küçük bir araştırma sonucunda silikon kalıpların ham maddesi hakkında bilgi buldum. Aşağıda aktarıyorum;
    Silikon, camın da hammaddesi olan silis kumunun sıvılaştırılması sonucunda elde edilen sağlıklı ve hijyenik bir hammaddedir. Silikonun ortalama erime sıcaklığı 357°C dir. Bu sebeple bu kadar esnek bir malzeme şaşırtıcı bir biçimde fırının içerisinde erimeden kullanılabilir.
    Yani silikon plastik değildir :)

    YanıtlaSil
  8. Elinize saglık cok guzel gorunuyor Vanilya koymasak olurmu yada onun yerine ne kullanabiliriz birde mikro dalga yok onun yerine benmari usulü eritsek olurmu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçek vanilya aroması çikolatayı başka bir boyuta taşıyor, eklenmese sanrım lezzet yarım olur. Benmari de olur elbette.

      Sil
  9. merhaba, tarifiniz çok güzel gözüküyor ben de yapmak istiyorum. ancak vanilya çekirdeği kullanırsam ne kadar eklemeliyim? teşekkürler

    YanıtlaSil
  10. biraz önceki soruma ilaveten, mesela 1 adet vanilya çubuğu alsam yeterli olur mu?

    YanıtlaSil
  11. Ekmeğe sürülebilen kivamda da bir tarifiniz var mı acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet var.
      http://www.fermentemutfagim.com/2016/01/ev-yapm-nutella.html

      Sil
  12. Merhaba;

    Ellerinize sağlık. Hemen denemek istedim. Ama benim bal intöleransım var :( Onun yerine tad verici doğal ve insülin değerimi yükseltmeyecek bir şey önerebilir misiniz? Mesela hurma olabilir mi?

    İçine portakal kabuğu eklesek nasıl olur acaba? Naneli yapmak için bir tarifiniz var mı?

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bal da, hurma da yani içinde şeker olan her şey insülini yükseltir. Bal yerine hurma şurubu denenebilir.

      Sil
  13. Merhaba,
    Kakao yağı sıvı olanlar var aktarlarda ufak şişede. Onlar oluyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sorunun yanıtını şu şekilde vermeliyim. Tereyağın sıvı olarak bir formu olmadığı gibi kakao yağı gibi çok katı granül yağların da çünkü cilde sürülen her şey kana karışır. Krem, sabun vs için kullnadığım tüm yağlar da yenilebilir yağlardır.

      Sil
  14. Mikrodalga halen kullanıyor musunuz?Yiyecekler üzerinde dolayısıyla insan sağlığı üzerinde oldukça zararlıymış.

    YanıtlaSil
  15. Vanilya özütü baya ilgimi çekti. Votka veya cin yerine viski kullanabilir miyiz. Bir de 40 derece derken içkiyi isiticak miyiz

    YanıtlaSil
  16. 80 li yılların sarellesi hiç yapılmıyor o tad baskaydı.sımdıkılerde glikoz mu kullanılıyor fındık yagı falan

    YanıtlaSil
  17. Kakao yagi yerine evde yaptigim hindistancevizi yagini kullanabilir miyim..

    YanıtlaSil
  18. Maliyet ne kadar? Piyasadaki cikolatalara gore biraz daha mi tuzlu?

    YanıtlaSil
  19. Ferda Hanım merhaba, internette kandırılmamak adına sormak istiyorum, ham kako ve kakao yağını aldığınız internet sitesi ya da marka adı verebilir misiniz? mesela aradolu sitesinde güzel gıda markada her ikisinide gördüm ama ne kadar güvenebileceğimi bilmiyorum.
    bilgilendirirseniz sevinirim

    YanıtlaSil
  20. Kizimla cikolata yaptik. Cok eglenceli ve dogal oldu. Fakat biraz ağir geldi bize. Daha yumusak kivamli sütlü yapmak istersek sütü nasil ekleyebiliriz. Yani nekadar...

    YanıtlaSil
  21. iyi günler çikolata kalıbının dip kısmı donmadı sanırım ölçekleri göz kararı yaptım ondan olmadı, düzeltmek için ne önerirsiniz?

    YanıtlaSil
  22. alkol kullanmadan vanilya özütünü nasıl yapabilirim.alkol kullanmadan yapılabilir mi ? saygılar.

    YanıtlaSil
  23. Merhaba
    Yorumların hepsini okudum. Benim merak ettiğim şu; yaz aylarında hazır cikolatalrda buzdolabına koymazsak yumuşayabiliyor. Ama kışın sıkıntı olmuyor. Peki ev yapimi çikolatalarda bu durum nasıl? Teşekkürler

    YanıtlaSil
  24. Merhabalar çikolata yapımında donma işlemine geçtiğinde bazen hem bal hem pekmezside çıkış yapıp yapış yapış bir kıvam kazanıyor büyük ihtimal tam karışmadığı için ama bal ve pekmezin belli bir püf noktası var mı ne kadar karıştırmamız gerekiyor ya da ne şekilde olması gerekiyor biraz bilgi verebilir misiniz bu konuda dibe çökmemesi için ne yapabiliriz çok teşekkürler

    YanıtlaSil