23 Ocak 2016 Cumartesi

Chia Tohumuyla Harika Tatlılar



Chia tohumu yapı olarak keten tohumuna çok benzerlik gösteriyor. Minicik ve çıtır bir tohum türü. İçeriğinde potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir gibi mineraller ve B1,B3 ve E vitaminlerini barındırıyor. Protein, sodyum, lif, omega 3 ve 6  yağ asitleri açısından oldukça zengin. Kan şekerini dengelemesi, kilo vermeye yardımcı olması, kansızlığa karşı etkili olması, sindirimi kolaylaştırması, diş ve ağız sağlığını koruması sadece faydalarından bir kaçı. Chia tohumu suyla birleşince jel kıvamına geliyor. bu da mutfakta un, nişasta vs. kullanmadan puding, marmelat, reçel gibi pek çok tatlıyı kolaylıkla yapmanızı sağlıyor. Bir başka avantajı da chia tohumunun tamamen tatsız bir gıda olması. Yani istediğiniz yiyecek ile birleştirilmeye müsait.

  1. Ispanaktan daha fazla demir,
  2. Portakaldan daha fazla C vitamini,
  3. Keten tohumu ve somon balığından daha fazla Omega 3,
  4. Sütten daha fazla kalsiyum,
  5. Muzdan daha fazla potasyum,
  6. Yaban mersini ve yeşil çaydan daha fazla antioksidan,
  7. Soya fasülyesinden daha kaliteli protein içeren bir gıda hayal edin.
İşte o gıda son dönemde süper gıdalar listesine hızlı bir giriş yapan chia tohumundan başkası değil.
2007 yılında 20 şeker hastası üzerinde yapılan araştırmada, şaşırtıcı
sonuçlar elde edilmiş. 3 ay boyunca, günde 4 çay kaşığı Chia çekirdeği yiyen hastalarda;

  1. Kan pıhtılaşma oranı %20 düşmüş,
  2. İltihaplanma %30 azalmış,
  3. Omega-3 yağ asitleri oranı %80 artmış,
  4. Büyük tansiyonları 6 birim düşmüş.
Chia ile ilgili daha fazla ayrıntılı bilgiye internette pek çok siteden ulaşabilirsiniz. Ben mutfağıma yeni eklediğim bu süper besin ile iki tarif denedim. Birisini dün birisini bu sabah yaptım ve ikisi de inanılmaz oldu. İnanılmaz derken abartmıyorum çünkü dün yaptığım chia tohumlarıyla yaptığım çikolatalı pudingin içinde süt, şeker ve nişasta bazlı bir madde olmadığına evdekileri inandırmak gerçekten çok güç oldu. Bildiğiniz pasta kremasından farksız olan bu pudingin hem çok sağlıklı hem de lezzetli olması, hani "sağlıklı olan her şey sunta gibi tatsız, tüm lezzetli olan gıdalar ise sağlıksızdır" deyişi vardır ya işte bu deyişi bu puding yerle bir etti.
Çocuklar için mutfağınızda diğer bilinen sağlıksız nişasta ve şeker bazlı pudingler yerine mutlaka yapılması gereken bu tarifi siz de tatlı krizlerine girdiğiniz de içerisindeki bal sebebiyle ufak bir kaçamak olarak arada bir tüketebilirsiniz. Ama içindeki bal dışındaki tüm besinler de hem besleyici, hem sağlıklı hem de diyet yapanlar için bile uygun. Dediğim gibi bal da küçük bir kaçamak olarak arada bir tüketilebilir.


Gelelim chia tohumlu çikolatalı puding tarifine;


Tamamen kazeinsiz, glütensiz ve vegan olan bu pudingden asla vazgeçemeyeceksiniz. badem, fındık hariç tüm malzemeyi robotta çekip, tek kişilik kaselere boşalttım ve üzerini bademle süsleyip, buzdolabına kaldırdım. En az 1 saat dinlendikten sonra tüketilebilir. Buz dolabında 1 gece bekledikten sonra kıvam ve tadı daha da muhteşem oluyor benden söylemesi.
Vanilya özütü tarifi için başlığa tıklayınız.

Diğer tarifim ahududu reçeli;

Bu reçeli çocuklarınız için içi şeker dolu klasik reçel ve marmelatlar yerine yapabilirsiniz. Son derece sağlıklı ve besleyici bir reçel. Reçeli kaynatmadığımız için meyvelerde ki vitaminlerden de maksimum düzeyde yararlanmış oluyoruz. Çocuklarınız aradaki farkı asla anlayamaz emin olun. Tadı gerçekten çok güzel oldu. Buz dolabında kapaklı bir kavanozda en fazla 1 hafta saklanabilir. İhtiyaç oldukça istenilen meyveden azar azar yapmak daha doğru olur. İster dondurulmuş, isterseniz  mevsiminde taze meyveden yapabilirsiniz. Ben dondurulmuş ahudududan yaptım o yüzden çözününce sulandı ve su eklemeye de gerek kalmadı. Taze meyveden yapacaksanız suyu ekleyebilirsiniz.

Chia tohumlu ahududu reçeli malzemeleri;

Tüm malzemeler blenderden geçirilip kavanoza alınır. Buz dolabında en az 1 saat bekledikten sonra servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/




5 yorum:

  1. Chia tohumu yapı olarak keten tohumuna çok benzerlik gösteriyor. Minicik ve çıtır bir tohum türü. İçeriğinde potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir gibi mineraller ve B1,B3 ve E vitaminlerini barındırıyor. Protein, sodyum, lif, omega 3 ve 6 yağ asitleri açısından oldukça zengin. Kan şekerini dengelemesi, kilo vermeye yardımcı olması, kansızlığa karşı etkili olması, sindirimi kolaylaştırması, diş ve ağız sağlığını koruması sadece faydalarından bir kaçı. Chia tohumu suyla birleşince jel kıvamına geliyor. bu da mutfakta un, nişasta vs. kullanmadan puding, marmelat, reçel gibi pek çok tatlıyı kolaylıkla yapmanızı sağlıyor. Bir başka avantajı da chia tohumunun tamamen tatsız bir gıda olması. Yani istediğiniz yiyecek ile birleştirilmeye müsait.
    Ispanaktan daha fazla demir,
    Portakaldan daha fazla C vitamini,
    Keten tohumu ve somon balığından daha fazla Omega 3,
    Sütten daha fazla kalsiyum,
    Muzdan daha fazla potasyum,
    Yaban mersini ve yeşil çaydan daha fazla antioksidan,
    Soya fasülyesinden daha kaliteli protein içeren bir gıda hayal edin.

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkürler güzel tarifleriniz ve bilgileriniz için.

    YanıtlaSil
  3. Denemek için chia aldım ama kullanmakta kararsız kaldım.Sakıncaları hakkında bir iki yazı çıktı.Fermente mutfağım, chia tohumuyla ilgili yazının biri
    burada
    http://paleoforwomen.com/4-dangerous-myths-about-chia-seeds-4-dangerous-myths-about-chia-seeds/
    Umarım az kullanırsak birşey olmaz :)

    YanıtlaSil
  4. ahududu yerine kis meyveleri denesek olur mu acaba?

    YanıtlaSil