25 Aralık 2015 Cuma

Baklagilleri, Buğdayı ve Tohumları Filizlendiriyoruz.


Beş gün süren filizlendirme projemi uygularken  kendimi deney yapan ilkokul çocukları gibi hissetmedim desem yalan olur. Hani küçükken pamuğun altında fasulye çimlendirmeye çalışırdık ya aynı o durumu yaşadım yeniden.

Fermantasyon gıdalar gibi çimlenme de sabır gerektiren bir uğraşı. Emek değil bakın sabır diyorum bu sefer.
Tohumlar için gerekli olan malzeme şöyle;
Çimlendirilecek tohum,(baklagiller, tahıl ya da yenebilen  tohum)
filizlendirme için uygun koşulları hazırlamak,
ve en zevkli kısmı da gözlemlemek.


İlk malzeme olan tohum kelimesini açacak olursak, yenebilecek her türlü tohumla bu deneyimi yaşayabilirsiniz. Yani baklagiller, tahıllar ve susam gibi tohumlar. Yer fıstığı bilinenin aksine kuru yemiş değil baklagildir. Bu yüzden onu da rahatlıkla filizlendirebilirsiniz. Yalnız tabii ki, sadece çiğ ve ham halini.

Uyulması gereken en önemli kurallardan birisi,  filizlendirilecek tohumun işlem görmemiş ham haliyle olması. Mesela susam filizlendirmek için, çiğ susama, buğday filizlendirmek için aşurelik buğdaya değil, buğday tohumuna ihtiyacınız var. Baklagiller de kırılmamış ve bütün olmalı filizlendirmek için. Tohum, tahıl ve baklagiller radyasyon, pastörizasyon ve ısıl işleme tabi tutulmamış doğal hallerinde olmalı.

Ben ilk filizlendirmemi maş fasulyesi ve buğdayla yaptım. Filizlendirdiğim buğday özel bir buğdaydı. Balıkesir'den hediye gelmiş olan genetiği ile oynanmamış ege bölgesinin Ata tohumu Karakılçık buğdayını filizlendirdim. Buğday filizlendirecekseniz ata tohumu bulmanızda fayda var. Tabi aslında tüm filizlendirmeleri mümkün olan en doğal ve organik tohumlarda yapmak maksimum fayda sağlamak için önemli.

Filizlendirme tarifine geçmeden önce, "Neden filizlendirmeliyim" sorusunun yanıtı için buraya tıklayın. İlaveten, tohumu filizlendirdiğimizde sadece fitrik asit parçalanmıyor, tohum içerisindeki tüm mineraller ve besin öğeleri açığa çıkıyor. Tam olarak kuru bir tohumu canlandırmış oluyoruz ve canlı olarak yiyoruz. Evet kulağa vahşice geliyor ama rahat olun kimse acı çekmiyor. Onlar yalnızca tohum.
Hani bir söz vardır "dalından yeni koparıldı tazecik" diye. İşte bizim filizlerimizi tasvir etmek için bu cümle bile yetersiz kalıyor çünkü, dalından kopmadan, dalıyla, köküyle ve tohumuyla sofranıza geliyorlar. Adeta her birisi ayrı ayrı vitamin kapsülü haline gelen filizlenmiş tohumlarımızı hazırlaması çok kolay ve zevkli. Artık benim salatalarımın bir parçası haline geldiler. Bu da demek oluyor ki evimin bir köşesinde hep  filizlenen tohumlar var olacak her zaman.

Gelelim tohumları nasıl filizlendireceğimize;


Bir iki avuç kadar seçtiğimiz tohumu bir kavanozda yıkayıp temiz su ile ıslatıyoruz. 24 saat ıslı kalan tohumumuz artık ikinci aşama olan çimlendirmeye hazır. Bunun için çimlendirmeyi düşündüğümüz her ayrı cins tohum için yine bir tane  kavanoza, tülbent ya da gazlı beze, bir de paket lastiğine ihtiyaç var.  Yani fasulye ve buğday için bu malzemelerden ikişer tane gerekiyor. Ayrıca kavanozların açılı durabilmesi için bir de paltform olarak kullanacağımız uygun bir saklama kabı gerekiyor.

Tohum filizlendirmek için özel açılı kavanozlar satılıyor. Fiyatı 50 tl civarı olan bu kavanozlara para vermeden biz kendi çimlendirme platformumuzu oluşturacağız.

Yapmamız gereken süzdüğümüz tohumları kavanoza almak, kavanozun ağzına tülbent ya da gazlı bez koyup lastikle sabitlemek ve kavanoza ağzı aşağıya gelecek şekilde  45 derecelik bir açı vermek. Böylece tohumlar suyun içinde kalmayacaklar ama aynı zamanda nemli olacaklar. Çimlenme için ilk uygun koşul sağlanmış olacak


Buraya kadar anlaşıldıysa, bundan sonra yapılacaklar şöyle;
Çimlendirme platformumuzu mutfağımızın doğrudan ışık almayan loş bir yerine bırakmak.
Ben günde iki kez içme suyu ilave edip, direk kavanozun ağzındaki tülbenti hiç açmadan, kendi tülbentiyle süzüp, yine açılı olarak platforma bıraktım. Nemlendirme işlemini sabah akşam yaptım.

Bu şekilde günde 2 kez nemlendirme yapılmış ve 2 gün geçirmiş tohumlarımız artık filizlenmiş olurlar. İsterseniz yemeye başlayın, tatlarına bakın ama, işimiz daha bitmedi.
Artık filizlendirme platformumuzu dorudan güneş alan bir ortama koyarsak ve nemlendirme işlemimizi bu ortamda da sürdürürsek filizlerimiz yapraklanacaklar.

Ben yaprakları görünce filizlendirme işlemini sona erdirdim ama, bu karar size kalmış, İsterseniz bir kısmını toprağa ekebilirsiniz ya da yapraklar biraz daha büyüyünceye kadar bir kaç gün daha filizlendirmeyi sürdürebilirsiniz. Burada dikkat edilecek husus, "körpecik" tabir edilen hallerinin kaybolmadan filizleri tüketmek.

18 Aralıkta ıslattığım maş fasulyesi ve buğday 23 Aralıkta yaprak çıkartmıştı. Buğday henüz yaprak çıkartmamıştı ama yeşillenmişti. İki ayrı cins filizlendirirken fark ettiğim bir şey ise, buğdayın maş fasulyesine oranla bir gün geç filizlenmesi.

Bir sonraki denemem siyez buğdayı ve nohut ile olacak ve buğdayın da yapraklanmasını bekleyeceğim bu sefer. Yine filizlerimin fotoğraflarını bu yazının altına, deneyimleriyle birlikte aktarmaya devam edeceğim.

Tatları nasıldı diye soracak olursanız. Ben çok sevdim. Özellikle buğdayın tadı çok güzel. Hafif tatlımsı ve lezzetli. Maş fasulyesi salatada çok güzel çıtır çıtır yeniyor. buğday çok lezzetli olduğu için onu ayrıca çerez gibi tüketmek daha zevkli.

Bu şekilde çiğ olarak tükettiğimiz filizlerimizi ister salatanızın üzerine serpiştirin, isterseniz kahvaltınızın yanında yiyin. Her türlü de muhteşem oluyorlar.

Baklagiller, tohum ya da tahılardan ürettiğiniz filizleriniz canlı ve büyümelerini durdurmak, tazeliklerini korumak için ağzı kapalı cam kavanozda buzdolabında saklanabilirler. Ancak bir kaç gün içerisinde tüketilmeliler. Siz de bu arada yeni tohumlar filizlendirirsiniz.
Afiyet olsun.


Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/

9 yorum:

  1. siyez bulgurunu çimlendirdiniz mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bulgur çimlenmez işlenmiş olduğu için. Siyez buğdayı çimlendirdim hatta şu an balkonumda çimlenmiş olarak mevcut :)

      Sil
    2. Siyez buğdayı nereden temin edebiliriz benim eşim kolon kanseri onun için dinlendirmek istiyorum yada işlem görmemiş bugday bende var dediniz nasıl temin edebiliriz yardımcı olurmusunuz

      Sil
  2. Merhaba,
    Farklı bir siteden kabuklu siyez buğdayı aldım fakat çimlenmedi. Siz nereden edindiniz rica etsem paylaşır mısınız?
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Yaprak cikinca artik yememek mi gerekiyor
    Ve dikecek yer yoksa artik atiyor muyuz bugdaylari
    Hic yapmadim bunu
    Yabanci sitelerde yillar once okumustum hatta wheatgrass juicer.lar vardi hala var bugday çiminin suyunu sikmaya yariyor sonra cimlenmis bugday ya da suyu mu ne zehirliyor diye okumustum vazgecmistim şu an hatirlamiyorum detaylari
    Benzer haber limon sarimsak bal karışımı için de çıkmıştı

    YanıtlaSil
  4. Siyez bugdayini nerden buluruz tohum olarak kullanmak için

    YanıtlaSil
  5. merhaba; bu konuyla ilgili araştırma yapmak istiyorum makale var mı acaba bilgileri kullandığınız

    YanıtlaSil
  6. çimlendirilmiş buğday çiğ olarak tüketilebilir mi yoksa pismesi mi gerekli eğer pişirilicekse tarifi nerden bulabilirim yardımcı olursanız sevenirim teşekkürler

    YanıtlaSil
  7. Cimlendirme de en önemli husus çimlenen tohumun kök kısmı ve kendisinin asla küflenmemiş olması.Küflü kısmı hem insan hemde hatvan sağlığını ölümsüz etkiler.

    YanıtlaSil